
Istorija
Alkoholis yra seniausia, plačiausiai vartojama ir daugelyje valstybių legali psichoaktyvioji medžiaga. Neįmanoma nustatyti, kada tiksliai žmonės pradėjo vartoti alkoholį, tačiau jo gamybos ir vartojimo pėdsakai aptikti keliuose šimtuose senųjų civilizacijų, pavyzdžiui, dabartinės Kinijos teritorijoje alkoholis buvo gaminamas jau nuo VII a. pr. Kr. (1), o Mesopotamijoje (dab. Iranas) vyno gamyba fiksuojama nuo IV a. pr. Kr. (2) Manoma, kad alų žmonės pradėjo gaminti panašiu metu, kada pradėjo gaminti duoną (2), o alkoholio vartojimas medicininiais tikslais ir ribojamas įstatymų buvo jau nuo II-III a. pr. Kr. Babilono, šumerų, Senovės Egipto civilizacijose.
X-XV a. Europoje ir Artimuosiuose Rytuose alkoholis įsiliejo į tautų kultūrą, religiją, socialinį gyvenimą. Alus ir vynas tapo kasdienės dietos dalimi, tavernos – socializavimosi centrais, o spiritiniai gėrimai, kuriuos distiliuoti pradėjo arabai dar IX a., buvo parduodami kaip prabangos prekė, naudojama medicinoje.
Nors Azijoje ir Afrikoje iš pradžių alkoholio vartojimas ir girtumas buvo vertinami teigiamai, ilgainiui dėl plintančių islamo, budizmo, konfucianizmo skatinamo saiko šis požiūris pasikeitė. Dažniausiai, alkoholio vartojimas dvasininkų, didikų tarpe tapo sakraliu, aukšto statuso simboliu, o amatiningų, valstiečių naminio vyno ar alaus gėrimas – žemo socialinio statuso ženklu.
Šiaurės ir Pietų Amerikose alkoholis nebuvo labai populiarus. Kai kurios tautos naudojo alų religiniuose ritualuose, tačiau iki europiečių atvykimo į šiuos žemynus stiprūs alkoholiniai gėrimai nebuvo distiliuojami, o dabartinės Meksikos šiaurėje alkoholis nebuvo gaminamas išvis.(2)
XV-XVIII a. Europoje išplitęs protestantizmas besaikį alkoholio vartojimą apibrėžė kaip nuodėmingą, tačiau tai nesutrukdė alkoholio vartojimui išplisti dar labiau. Alkoholio gamybos technologijos tobulėjo, miestų socialinis gyvenimas virė baruose ir aludėse, o aristokratija mėgavosi brendžiu ir nauju gėrimu – šampanu.
Ispanų ir portugalų konkistadorų sukurtos valdžios institucijos bandė reguliuoti alkoholio vartojimą Lotynų Amerikoje, tačiau jų pastangos buvo nenuoseklios, o alkoholis tapo pagrindine prekybos preke tarp Amerikos indėnų grupio ir alkoholio gamybai reikalinga žaliava, pavyzdžiui, cukranendrės, buvo eksportuojamos į Europą.
Per Šiaurės Amerikoje įvykusią revoliuciją daugelis prekybos tinklų nutrūko, todėl šiaurės amerikiečiai pradėjo gaminti viskį iš kukurūzų pertekliaus, o kai 1790 m. viskiui buvo įvestas federalinis mokestis, turėjęs padėti padengti valstybės skolą, tai sukėlė 1794 m. viskio sukilimą, kurį numalšino federalinė kariuomenė, o Benjamin Rush (gydytojas, Nepriklausomybės deklaracijos signataras) pradėjo kampaniją prieš besaikį alkoholio vartojimą.
XIX a. alkoholis tapo populiaria eksporto preke, o religinės sąsajos su alkoholio vartojimu neteko tokios svarbos, kokią turėjo anksčiau. Pastebėta žala, kurią sukelia lėtinis alkoholio vartojimas, tačiau jis vis dar daug kur buvo naudojamas medicininiais tikslais.
XX a. atrasta pasterizacijos technologija, dėl fabrikų paspartėjo masinė produkcija ir alkoholio kokybė apskritai. Daugelyje šalių alkoholio vartojimą pradėjo riboti įstatymai.
Alkoholis Lietuvoje yra legalus ir šiuo metu jį galima įsigyti nuo 20 m. amžiaus.
Veikimo mechanizmas
Alkoholis veikia gama-aminosviesto rūgšties (GASR, angl. GABA) receptorius. GASR neuromediatorius pasižymi slopinančiu poveikiu. Poveikis į GASR receptorius apsprendžia tokių vaistų kaip benzodiazepinai (pvz., Xanax) ar barbitūratai (migdomieji) poveikį (3).
Alkoholis tuo pačiu metu ir aktyvina ir slopina (GABAA ir NMDA) skirtingus glutamato receptorius, todėl mažais kiekiais alkoholis veikia kaip stimuliantas, o didesniais kaip slopiklis. Taip pat alkoholis skatina serotonino ir dopamino išskyrimą. Tiesiogiai veikdamas smegenyse esantį sutelktinį branduolį (lot. nucleus accumbens), kartais vadinamą atlygio centru, alkoholis sustiprina pasitenkinimo pojūtį ir tokiu būdu skatina priklausomybės vystymąsi (4).
Išvaizda ir vartojimo būdas
Alkoholis yra aitraus kvapo, specifinio skonio, skaidrus skystis.
Pagal hidroksigrupių hidroksigrupių skaičių alkoholiai yra skirstomi į 4 rūšis: mono-, di-, tri-, polihidroksilius.
Labiausiai visiems žinomas monohidroksilis alkoholis yra etilo alkoholis, kitaip vadinamas etanoliu. Jis plačiai naudojamas medicinos pramonėje kaip dezinfektantas bei tirpiklis. Alkoholiniuose gėrimuose esantis etanolis yra fermentacijos produktas. Kiekvieno alkoholinio gėrimo gamyboje yra naudojamas skirtingas fermentacijos tipas, atitinkamai, jose yra skirtingas alkoholių kiekis.
Kur kas už etanolį nuodingesni metanolis ir propanolis (metilo ir propilo alkoholiai) yra naudojami inžinerijoje. Visus paminėtus junginius sunku tarpusavyje atskirti pagal kvapą: išgėrus metanolio ar propanolio galimas apsinuodijimas, kuris gali baigtis apakimu ar netgi mirtimi.
Dozavimas ir toksiškumas
Alkoholio poveikis priklauso nuo žmogaus metabolizmo, genetikos, ar jis vartoja alkoholį pavalgęs (pavyzdžiui, riebus maistas sulėtina alkoholio pasisavinimą organizme) ir pan. Taip pat, didelę įtaką daro laiko tarpas, per kurį yra suvartojamas alkoholis.
Tiek vyrams, tiek moterims rekomenduojama alkoholio dozė – iki 14 alkoholio vienetų per savaitę (7,8). Rekomenduojama bent 2 dienas per savaitę alkoholio nevartoti visai.
1 alkoholio tūrio vienetą sudaro 10 ml arba 8 g alkoholio (9). Alkoholio vienetus viename gėrime galima apskaičiuoti šia formule:
alkoholio kiekis (ml) x alkoholio tūris (%) ÷ 1000 = alkoholio tūrio vienetai (ATV)
Pavyzdžiui:
- 1 pinta (568 ml) 4 % alaus arba sidro – 2 ATV
- 500 ml 7,5-9 % alaus arba sidro – 4 ATV
- 1 „shotas“ 40 % spiritinio gėrimo – 1 ATV
- 175 ml 12 % vyno arba putojančio vyno – 2 ATV
- 125 ml 14,5 % vyno – 2 ATV
- 250 ml 12 % vyno – 2 ATV
Alkoholio metabolizmas, t.y. skaidymas, vyksta kepenyse. Fermentas alkoholio dehidrogenazė alkoholį paverčia acetaldehidu, kurį aldehido dehidrogenazė suskaido į acto rūgštį, dėl ko alkoholio toleravimas priklauso nuo kepenų fermentų aktyvumo. Sergant kepenų liga ar turint genetiškai paveldėtą fermentų trūkumą alkoholis yra skaidomas lėčiau, o vartojant alkoholį dažnai – priešingai, toleruojami didesni jo kiekiai. Alkoholio metabolizmą gali paveikti ir tam tikrų medikamentų vartojimas bei kitos psichoaktyvios medžiagos.
Pykinimas, vėmimas, širdies permušimai ir žemas kraujospūdis, galvos skausmas ir kiti pagirių simptomai yra sukeliami būtent acetaldehido ir dehidratacijos.
Poveikio trukmė
Alkoholio poveikis priklauso ne tik nuo suvartoto kiekio, bet ir nuo žmogaus kūno masės ir sotumo, netgi lyties, kepenų fermentų aktyvumo, organizmo gebėjimo toleruoti alkoholį, kitų vidaus organų būklės ir organizme esančių psichoaktyviųjų medžiagų ar vaistų.
Alkoholis greitai absorbuojamas virškinimo trakte ir didžiausia koncentracija kraujyje pasiekiama praėjus 10-60 min. Poveikis trunka 4-5 val., tačiau iš kūno jis pašalinamas žymiai vėliau: sveriančiam 75 kg per valandą 1 ATV didins alkoholio kiekį kraujyje iki 0,2 promilės, tačiau pašalins 0,16 promilės. Atitinkamai, kuo daugiau suvartojama alkoholio, tuo jo stipresnis poveikis. 92-98 % alkoholio skaido kepenų fermentai citochromas-P 2E1 (CYP2E1) ir alkoholio dehidrogenazė (ADH). ADH sumažėjęs aktyvumas ar trūkumas organizme sąlygoja alkoholio netoleravimą (3). Dažniausiai tai yra paveldima. Kepenų fermentų kiekis taip pat priklauso nuo žmogaus alkoholio vartojimo dažnio.
Poveikis
Trumpalaikis poveikis
Yra išskiriamos 7 apsvaigimo nuo alkoholio stadijos, kurios yra skirstomos pagal alkoholio koncentraciją kraujyje (angl. blood alcohol content) ir matuojamos procentais.
Pirma: blaivumas arba neakivaizdi intoksikacija
0.01–0.05 %
Asmuo yra blaivus arba mažai apsvaigęs, jei per valandą išgėrė vieną ar mažiau alkoholinių gėrimų. Šiame etape žmogus turėtų jaustis kaip įprastai.
Antra: euforija
0.03–0.12 %
Tai yra apsvaigimo stadija. Asmuo gali jaustis labiau pasitikintis savimi ir kalbus. Sulėtėja reakcija, asmuo jaučiasi mažiau suvaržytas.
Trečia: susijaudinimas
0.09–0.25 %
Darosi sudėtinga valdyti emocijas, sutrinka koordinacija ir atmintis. Galimai asmuo pastebi, kad sunkiau išlaikyti pusiausvyrą. Taip pat gali apimti mieguistumas, nuovargis.
Ketvirta: sumišimas
0.18–0.30 %
Gali pasireikšti emocijų protrūkiai ir labai sutrikti koordinacija, sunku stovėti ir vaikščioti. Gerokai suprastėja orientacija. Šioje stadijoje padidėja tikimybė prarasti atmintį, kuri angliškai vadinama „black-out”. Susilpnėja skausmo pojūtis, todėl didesnė tikimybė susižeisti.
Penkta: stuporas
0.25–0.4 %
Stuporas – psichikos ligų simptomas, kuris reiškiasi ligonio nejudrumu ir nekalbumu. (4)
Šiame etape asmuo nereaguoja į tai, kas vyksta aplink ir su juo pačiu, žmogus negali judėti. Padidėja tikimybė prarasti sąmonę ar kūno funkcijų kontrolę. Gali ištikti traukuliai, o oda pamėlynuoti arba išblykšti.
Sutrinka kvėpavimas, žiaugčiojimo refleksas, kas gali būti mirtinai pavojinga užspringus vėmalais arba stipriai susižeidus. Tai požymiai, kad asmeniui reikia skubios medicininės pagalbos.
Šešta: koma
0.35–0.45 %
Organizmo funkcijos sulėtėja tiek, kad asmenį ištinka koma ir kyla mirties pavojus. Šioje stadijoje būtina skubi medicininė pagalba.
Septinta: mirtis
>0.45 %
Šioje stadijoje organizmas negali palaikyti gyvybiškai svarbių gyvybinių funkcijų, todėl kyla kvėpavimo sustojimo ir mirties rizika. Svarbu atkreipti dėmesį, kad mirtis galima ir esant mažesnei alkoholio koncentracijai kraujyje. (5, 6)
Alkoholis taip pat turi įtakos kūno skysčių reguliavimui, todėl žmonės daugiau šlapinasi ir dehidratuoja.
Jei išgeriama per daug, kitą dieną dažnai lydi bloga savijauta – tai vadinama pagiriomis. Pagirios gali pasireikšti įvairiais simptomais, įskaitant galvos skausmą, burnos džiūvimą, nuovargį, pykinimą ir prastą nuotaiką. Alkoholis taip pat silpnina atmintį, todėl žmonėms gali būti sunku prisiminti, kas nutiko išgėrus (7).
Ilgalaikis poveikis
Ilgalaikis alkoholio vartojimas neigiamai veikia kone visą žmogaus organizmą: kepenis, žarnyną, širdies veiklą, kasą, smegenis, lėtina metabolizmą, didina kai kurių vėžio formų išsivystymo riziką, silpnina imunitetą, neigiamai veikia psichinę sveikatą (8, 9).
- Kepenų ligos. Alkoholis gali sukelti tokias būkles kaip riebalų kaupimasis kepenyse, hepatitas ir cirozė, kurios yra negrįžtamos ir potencialiai mirtinos.
- Širdies ir kraujagyslių problemos. Per didelis alkoholio vartojimas sukelia aukštą kraujospūdį, širdies ligas ir padidina insulto riziką.
- Pankreatitas. Alkoholio vartojimas sukelia kasos uždegimą, dėl kurio gali išsivystyti virškinimo sutrikimai ir diabetas.
- Vėžys. Padidėja rizika susirgti burnos, stemplės, kepenų, storosios žarnos ir krūties vėžiu.
- Neurologiniai pažeidimai. Alkoholis pažeidžia smegenis, sukeldamas kognityvinius sutrikimus, atminties praradimą ir nuotaikos sutrikimus.
Sąveika su kitomis medžiagomis

Alkoholis sąveikauja su dauguma psichoaktyviųjų medžiagų ir farmakologinių vaistų. Pavojingiausia sąveika yra su kitais depresantais, stimuliantais, disociatyvais, barbituratais (raminamieji, migdomieji vaistai), tam tikrais antidepresantais, neuroleptikais (antipsichotiniai vaistai), antihistaminais (vaistai nuo alergijos) (10).
- Depresantai (pvz., benzodiazepinai). Tiek alkoholis, tiek depresantai lėtina centrinės nervų sistemos veiklą, todėl gali pasireikšti pernelyg didelė mieguistumo būsena, kvėpavimo funkcijos sutrikimas ir net koma ar mirtis. Šis derinys sustiprina raminamąjį poveikį, todėl iškyla perdozavimo rizika.
- Stimuliantai (pvz., amfetaminai, kokainas). Stimuliantai didina širdies ritmą ir kraujospūdį, o alkoholis slopina. Juos sumaišius galima užmaskuoti apsvaigimo lygį, dėl to vartojant per daug, kyla rimtų širdies ir kraujagyslių problemų, pavyzdžiui, infarktas ar insultas.
- Disociatyvai (pvz., ketaminas, PCP). Alkoholis gali sustiprinti disociatyvų poveikį, sukelti sumišimą, motorikos sutrikimus ir pavojingus kvėpavimo funkcijos sutrikimus, todėl padidėja nelaimingų atsitikimų ar perdozavimo rizika.
- Barbitūratai. Barbitūratai ir alkoholis slopina centrinę nervų sistemą. Jų derinys gali sukelti gilų kvėpavimo funkcijos sutrikimus, komą arba mirtį, nes abi medžiagos sustiprina viena kitos raminamąsias savybes.
- Antidepresantai (pvz., SSRI). Alkoholis gali sumažinti antidepresantų veiksmingumą ir sustiprinti šalutinius poveikius, pavyzdžiui, mieguistumą, galvos svaigimą ir padidėjusią depresiją ar nerimą. Jis taip pat gali sukelti pavojingus kraujospūdžio svyravimus.
- Neuroleptikai (pvz., antipsichotikai). Alkoholis sustiprina raminamąjį antipsichotikų poveikį, todėl padidėja nelaimingų atsitikimų, itin stipraus apsvaigimo ir širdies veiklos sutrikimų rizika, taip pat pablogėja psichikos sveikatos problemos.
- Antihistamininiai vaistai. Alkoholis kartu su antihistamininiais vaistais gali sukelti pernelyg didelį mieguistumą, galvos svaigimą ir motorikos sutrikimus, todėl padidėja nelaimingų atsitikimų rizika. Didelės šio derinio dozės taip pat gali slopinti kvėpavimo sistemą.
Atsimink: transporto priemonių vairavimas apsvaigus nuo psichoaktyviųjų medžiagų yra pavojingas tavo ir aplinkinių gyvybei.
Žalos mažinimas
VITAMINAS C. Jis pagreitina nuodingos medžiagos acetaldehido skilimą ir šalinimą iš organizmo. Valgyk apelsinus, citrinas, greipfrutus, kivi, mangus – jie turi daug vitamino C.
VANDUO. Alkoholis sukelia dehidrataciją ir sutrikdo elektrolitų, rūgščių – šarmų pusiausvyrą. Rinkis mineralinį bikarbonatinį vandenį („Borjomi“, „Vytautas“, „Birutė“) nes jis padeda inkstams ir kepenims pašalinti kenksmingas medžiagas ir atstatyti mineralų balansą organizme.
SALDUS MAISTAS. Dėl alkoholio vartojimo kraujyje sumažėja gliukozės kiekis. Išsiblaivęs (-iusi) valgyk saldų maistą.
POILSIS. Per pagirias apkraunama širdis. Ilsėkis, nedirbk sunkaus fizinio darbo, nesportuok.
PRIEŠ VARTOJIMĄ
- Nusistatyk alkoholio kiekį, kuri ketini išgerti, ir laikykis šio limito. Prieš išeidama (-as) švęsti, suvalgyk visavertišką vakarienę.
- Jei eisi į klubą, pasiimk tuščią gertuvę, į kurią galėsi visada pasipildyti vandens.
- Iš anksto apgalvok detales, susijusias su grįžimu į namus.
NERIZIKUOK
- Alkoholis sukelia apsinuodijimą. Požymiai: vėmimas, išbalimas, krečia šaltis, mėlynuojančios lūpos, stuporas (sąmoninga (-as), bet nereaguoja), sąmonės praradimas.
- Jei žmogus apsinuodijo: palaikyk kūno šilumą (apklok, atvesk į šiltą patalpą), duok vandens, palaikyk sąmoningumą, o nesant sąmonės paguldyk ant šono ir kviesk pagalbą tel. 112.
- NEduok kavos, NEvesk pasivaikščioti, NEkišk po šaltu vandeniu (kūno temperatūra nuo apsinuodijimo ir taip per žema!).
ATSIMINK
- Mažai rizikingas suvartojamo alkoholio kiekis yra 14 vnt. per savaitę. Vienetą sudaro:
218ml – 4.5% SIDRO
76ml – 13% VYNO
25ml – 40% VISKIO
250ml – 4% ALAUS
250ml – 4% KOKTEILIAI
- Bent 2 dienos iš eilės per savaitę turėtų būti visai be alkoholio. Gerk ne 1 alkoholio vieneto per valandą (tiek spėja apdoroti tavo kepenys). Kas valandą išgerk po stiklinę vandens ir ką nors užkąsk. Pilkis į taurę ar bokalą po nedidelį kiekį.
- Alų ir kokteilius kaitaliok su nealkoholinėmis jų versijomis.
Įdomūs faktai
- Manoma, kad alkoholis sušildo. Išgėręs žmogus praranda gebėjimą teisingai įvertinti savo kūno temperatūrą. Prasidėjus alkoholio poveikiui greitai įvyksta laikinas odos kraujagyslių „paralyžius”, jos plečiasi ir į kūno paviršių priplūsta daugiau kraujo. Sušyla tik oda, kuri greitai skleidžia šilumą. Organizmas praranda normalų jautrumą šalčiui ir oda nustoja reaguoti į sumažėjusią kūno temperatūrą.
- Populiarus kokteilis džinas su toniku šviečia tamsoje, įjungus UV lempą.
- Pirmieji pieno kokteiliai, atsiradę 1885 m., nebuvo gėrimai, skirti vaikams, nes jų sudėtyje buvo alkoholio. Tik po 1900 m. jų gamyboje buvo naudoti tik ledai ir pienas, kadangi buvo atrastas pasterizacijos metodas.
- Stipriausias alus pasaulyje – škotiškas „Gyvatės nuodas“ (angl. Snake Venom), kurio sudėtyje yra net 67,5 % alkoholio.
- Tamsios spalvos gėrimai sukelia stipresnes pagirias, nes juose labiau tikėtina rasti lakiųjų medžiagų, kurios sunkiau metabolizuojamos žmogaus organizme.
Šaltiniai
- Heilig M, Egli M, Crabbe JC, Becker HC. Acute withdrawal, protracted abstinence and negative affect in alcoholism: Are they linked? Addict Biol. 2010;15(2):169–84. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC539767/
- Alcohol: History of Drinking. Encyclopedia.com [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://www.encyclopedia.com/education/applied-and-social-sciences-magazines/alcohol-history-drinking
- Spear LP, Swartzwelder HS. Alcohol and the adolescent brain: From animal models to human implications. Alcohol Res Health. 2014;35(2):116–23. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527027/
- Stuporas. Zodynas.lt [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://www.zodynas.lt/tarptautinis-zodziu-zodynas/S/stuporas
- Sunrise House. Stages of intoxication. [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://sunrisehouse.com/stop-drinking-alcohol/stages-intoxication/
- Marshall B. What does it feel like to be drunk? Healthline [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://www.healthline.com/health/what-does-it-feel-like-to-be-drunk#stages
- Alcohol. New Scientist [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://www.newscientist.com/definition/alcohol/
- Cleveland Clinic. Effects of alcohol: What drinking can do to your body. [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://health.clevelandclinic.org/effects-of-alcohol
- Mayo Clinic. Alcohol use: If you drink, keep it moderate. [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551
- PsychonautWiki. Alcohol. [Internet]. [cited 2024 Nov 2]. Available from: https://psychonautwiki.org/wiki/Alcohol
Papildomi šaltiniai
- Harvard Health Publishing. Mixing alcohol with medicines [Internet]. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/mixing-alcohol-with-medicines
- National Institute on Drug Abuse (NIDA). Commonly used drugs charts [Internet]. https://www.drugabuse.gov/drug-topics/commonly-used-drugs-charts
- Mayo Clinic. Alcohol and medication interactions: what you need to know [Internet]. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/alcohol/faq-20058305
- American Addiction Centers. Alcohol and drug interactions [Internet]. https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/alcohol-drug-interactions
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Alcohol and medications: dangerous mixes [Internet]. https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm
Prisidėk prie mūsų misijos
Esame ne pelno siekianti organizacija, kuri gyvuoja tik dėl dosnių žmonių paramos. Prisidėk ir padėk mums tęsti savo veiklą!
Parama