ALKOHOLIS

Dėmesio

Visa informacija šioje svetainėje pateikiama prevencijos ir žalos mažinimo tikslais. „Jauna banga“ neskatina ir nepalaiko psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo. Daugiau apie žalos mažinimą ir mūsų savanorišką organizaciją galite sužinoti čia.

Alkoholis yra beveik visame pasaulyje legali, priklausomybę sukelianti medžiaga. Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, didelė dalis žmonijos populiacijos (2,8 mlrd.) vartoja alkoholį. Iš jų 26,5% yra 15 – 19 metų amžiaus. Vartotojų skaičius nuolat auga, taip pat didėja ir per mėnesį suvartojamų alkoholinių gėrimų kiekio vidurkis.

Veikimo mechanizmas  

Alkoholis veikia gama-aminosviesto rūgšties (GASR, angl. GABA) receptorius (neuromediatorius). GASR neuromediatorius pasižymi slopinančiu poveikiu. GASR receptorius veikia ir tokie vaistai kaip benzodiazepinai (pvz., Xanax) ar barbitūratai (migdomieji).

Alkoholis tuo pačiu metu ir aktyvina ir slopina skirtingus glutamato receptorius (GABAA ir NMDA), todėl mažais kiekiais alkoholis veikia kaip stimuliantas, o didesniais – kaip slopiklis. Taip pat alkoholis skatina serotonino ir dopamino išskyrimą. Tiesiogiai veikdamas smegenyse esantį sutelktinį branduolį (lot. nucleus accumbens), kartais vadinamą „atlygio centru“, alkoholis sustiprina pasitenkinimo pojūtį ir tokiu būdu skatina priklausomybės vystymąsi.

 

Išvaizda ir vartojimo būdas

Alkoholis yra aitraus kvapo, specifinio skonio, skaidrus skystis. 

Pagal hidroksigrupių skaičių alkoholiai skirstomi į 4 rūšis: mono-, di-, tri-, polihidroksilius. 

Labiausiai visiems žinomas monohidroksilis alkoholis yra etilo alkoholis, kitaip vadinamas etanoliu. Jis plačiai naudojamas medicinos pramonėje kaip dezinfektantas bei tirpiklis. Alkoholiniuose gėrimuose esantis etanolis yra fermentacijos produktas. Alkoholinių gėrimų gamyboje naudojami skirtingi fermentacijos būdai, o stipriųjų – ir distiliacija, todėl alkoholio gėrimuose (pvz., vyne ar viskyje) susidaro skirtingas alkoholių kiekis.

Kur kas už etanolį nuodingesni alkoholiai, metanolis ir propanolis (metilo ir propilo alkoholiai), naudojami inžinerijoje. Atskirti minėtus alkoholius pagal kvapą yra sunku, o išgėrus metanolio ar propanolio galimas apsinuodijimas, kuris gali baigtis apakimu ar netgi mirtimi.

Alkoholis Lietuvoje yra legalus ir jį galima įsigyti nuo 21 metų amžiaus.

 

Alkoholio dozavimas ir toksiškumas

Išgėrus tą patį kiekį alkoholio prieš ar po valgio bus jaučiamas skirtingas poveikis – alkoholio  įsisavinimas sumažėja pavalgius (ypač riebaus maisto). Laiko tarpas, per kurį alkoholis yra suvartojamas, taip pat daro didelę įtaką poveikiui.  

Rekomenduojama neviršyti 3 alkoholio vienetų per dieną vyrams arba 2  alkoholinių vienetų per dieną moterims (abiem atvejais bent 2 dienas per savaitę alkoholis neturėtų būti vartojamas). 

Vienas standartinis alkoholio vienetas yra 8 g arba 10 ml gryno alkoholio, tai gali būti: 

  • 250 ml alaus (vidutiniškai 5 procentų ar laipsnių)
  • 120 ml balto vyno (9 proc.) 
  • 40 ml stipraus alkoholinio gėrimo (vidutiniškai 40 proc.)

Alkoholio metabolizmas, t.y. skaidymas, vyksta kepenyse. Jose fermentas alkoholio dehidrogenazė alkoholį paverčia acetaldehidu, kurį aldehido dehidrogenazė suskaido į acto rūgštį. Dėl to alkoholio toleravimas priklauso nuo kepenų fermentų aktyvumo.

Sergant kepenų liga ar turinti genetiškai paveldėtą fermentų trūkumą, kepenys lėčiau skaido alkoholį, o jį vartojant dažnai toleruojami didesni kiekiai. Alkoholio metabolizmą taipogi gali paveikti ir tam tikri medikamentai, be to, pats alkoholis sąveikauja su labai daug medžiagų. 

Pykinimą, vėmimą, širdies permušimus ir žemą kraujospūdį, galvos skausmą bei kitus pagirių simptomus sukelia būtent acetaldehidas ir dehidratacija (vandens ir organizmui būtinų jonų praradimas).

 

Alkoholio pakaitalai

Alkoholio pakaitalai arba surogatai skirstomi į 2 grupes: 

  1. Turinčius etanolio
  2. Neturinčius etanolio, tokius kaip etilenglikolis (antifrizas) ir metanolis (metilo spiritas, medžio spiritas). 

2 g metanolio sukelia apakimą, o 40 g – mirtį.

Alkoholio pakaitalų priešnuodis yra etanolis.

Alkoholio poveikio trukmė

Alkoholio poveikis priklauso ne tik nuo suvartoto kiekio, bet ir nuo:

  • žmogaus kūno masės,
  • sotumo,
  • lyties,
  • kepenų fermentų aktyvumo,
  • organizmo gebėjimo toleruoti alkoholį,
  • kitų vidaus organų būklės,
  • organizme esančių psichoaktyviųjų medžiagų ar vaistų.

Alkoholis greitai absorbuojamas virškinimo trakte ir didžiausią koncentraciją kraujyje pasiekia per 10–60 minučių. Poveikis trunka nuo 4 iki 5 valandų, tačiau iš kūno alkoholis šalinamas žymiai ilgiau.

Žmogui, sveriančiam 75 kg per valandą 1 alkoholio vienetas padidins alkoholio kiekį kraujyje iki 0,2 promilės, o per tą patį laiką pasišalins tik 0,16 promilės. Atitinkamai, kuo daugiau suvartojama alkoholio, tuo jo poveikis stipresnis.

92-98 proc. alkoholio skaido kepenų fermentai citochromas-P 2E1 (CYP2E1) ir alkoholio dehidrogenazė (ADH). ADH sumažėjęs aktyvumas ar trūkumas organizme sąlygoja alkoholio netoleravimą. Dažniausiai tai yra paveldima. Kepenų fermentų kiekis taip pat priklauso nuo žmogaus alkoholio vartojimo dažnio.

 

Alkoholio poveikis

Išskiriamos 5 apsvaigimo nuo alkoholio stadijos.

  1. Euforija – kadangi mažomis dozėmis alkoholis skatina dopamino išsiskyrimą ir pasižymi stimuliuojančiomis savybėmis. Sukelia malonius pojūčius: atsipalaidavimą, nuotaikos ir kraujotakos pagerėjimą. 
  2. Depresija, dezorientacija ir atminties sutrikimai. Kai pasiekiama 0,3–1,5 promilių (0,03 – 0,15 procentų) alkoholio koncentracija, gerėja alkoholio įsisavinimas, todėl euforiją keičia prislėgta nuotaika.
  3. Jaudulys – alkoholio koncentracijai pasiekus 0,9–2,5 promilių, blogėja pakaušio, smilkinio ir priekinės smegenų žievių reakcija, todėl pradeda lietis vaizdas, pintis liežuvis, sumažėja jautrumas garsui ir savikontrolė, ilgėja reakcijos laikas, lėtėja judėjimas.
  4. Sumišimas. 1,8–3 promilių girtumas yra dezorientacijos garantija. Suprastėja judesių koordinacija, todėl šią girtumo stadiją pasiekusiam žmogui gali prireikti atramos net norint atsistoti. Galimi laikini atminties sutrikimai, vadinamieji „blackout“.
  5. Stuporas – esant 2,5–4 promilių girtumui. Tikėtina koma, o esant 3,5 promilės koncentracijai kraujyje, galima ir mirtis.

 

Trumpalaikis alkoholio poveikis

Nedidelis kiekis apsvaigina, atpalaiduoja, gerina nuotaiką. Taigi alkoholis yra dvilypė – slopinanti ir stimuliuojanti – cheminė medžiaga. Didesnės alkoholio dozės sutrikdo psichinę veiklą iki sąmonės praradimo ir net mirties.

Dažnas alkoholio vartojimas per ilgesnį laiką paveikia nervų sistemą –smegenyse esančių ląstelių receptorių kiekiai prisitaiko prie dažnaus alkoholio poveikio. Tokiu atveju, alkoholio koncentracijai mažėjant, smegenys reaguoja, lyg būtų sutrikusi jų pusiausvyra – žmogus patiria vadinamuosius abstinencijos reiškinius ir jaučiasi taip blogai, jog turi išgerti nors nedaug alkoholio, kad savijauta pagerėtų. Taip išsivysto priklausomybė alkoholiui.

Ilgalaikis perteklinis alkoholio vartojimas kenkia ir žaloja praktiškai kiekvieną kūne esantį organą, ypač kasą, centrinę nervų sistemą, širdį ir kepenis. Alkoholiniais gėrimais piktnaudžiaujantiems žmonėms pablogėja atmintis, sutrinka miegas, juos vargina galvos skausmai, nusilpsta raumenys, skauda kojas, dažnai pasireiškia alkoholinės psichozės („balti arkliai“, „baltoji karštinė“).

 

Ilgalaikio alkoholio vartojimo pasėkmės

  • sumažėjęs pilkųjų ir baltųjų ląstelių kiekis smegenyse
  • Wernicke-Korsakovo sindromas 
  • atminties praradimas 
  • dėmesio išlaikymo sumažėjimas 
  • agresija
  • įvairios ligos (gastritas, kepenų ligos, pankreatitas, širdies, smegenų ligos, nervų sistemos ligos, tikimybė išsivystyti depresijai, vėžiui, epilepsijai, aukštam spaudimui ar infarktui)

 

Alkoholio sąveika su kitomis medžiagomis

Jeigu nusprendei vartoti šią medžiagą, perskaityk saugesnio vartojimo atmintinę bei Tripsit lentelę, kurioje nurodomas medžiagų maišymo pavojus.

Įdomūs faktai apie alkoholį

  • Manoma, kad alkoholis sušildo. Išgėręs žmogus praranda gebėjimą teisingai įvertinti savo kūno temperatūrą. Prasidėjus alkoholio poveikiui greitai įvyksta laikinas odos kraujagyslių „paralyžius”, jos plečiasi ir į kūno paviršių priplūsta daugiau kraujo. Sušyla tik oda, kuri greitai skleidžia šilumą. Organizmas praranda normalų jautrumą šalčiui ir oda nustoja reaguoti į sumažėjusią kūno temperatūrą, kraujagyslių susitraukimus.
  • Populiarus kokteilis džinas su toniku šviečia tamsoje, įjungus UV lempą. 
  • Pirmieji pieno kokteiliai, atsiradę 1885 m., nebuvo gėrimai, skirti vaikams, nes jų sudėtyje buvo alkoholio. Tik po 1900 m. jų gamyboje pradėta naudoti tik ledus ir pieną, kadangi buvo atrastas pasterizacijos metodas. 
  • Stipriausias alus pasaulyje – škotiškas “Gyvatės nuodas” (angl. Snake Venom), kurioje sudėtyje yra net 67,5% alkoholio.
  • Tamsios spalvos gėrimai sukelia stipresnes pagirias, nes juose labiau tikėtina rastį lakių medžiagų, kurios sunkiau metabolizuojamos žmogaus organizme.

 

Paskutinį kartą atnaujinta 2022 m. sausio mėn.

 

Šaltiniai

  1. How Much Alcohol Is Safe to Drink? | Recommended Intake [Internet]. Alcohol.org. 2020. Nuoroda: https://www.alcohol.org/faq/safe-level-of-drinking/

  2. Encyclopedia M, disease A. Alcoholic liver disease: MedlinePlus Medical Encyclopedia. National Library of Medicine. Nuoroda: https://medlineplus.gov/ency/article/000281.htm

  3. Kevin D. Shield J. Chronic Diseases and Conditions Related to Alcohol Use. PubMed Central (PMC). 2014 . Nuoroda: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908707/?report=classic

  4. Alcohol’s damaging effects on the brain [Internet]. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. 2004 . Nuoroda: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa63/aa63.htm

  5. Alcohol and Cancer Risk Fact Sheet . National Cancer Institute. 2022. Nuoroda: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet

  6. Alcohol. World Health Organisation. 2018 . Nuoroda: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol